Wereld Obesitas Dag: 1 kind op 5 heeft overgewicht

Sieg De Doncker (Ketnet) lanceert uitdaging om kinderen te stimuleren meer te bewegen

1 kind op 5 worstelt vandaag in ons land met overgewicht. Het gaat hierbij om kinderen tussen 2 en 17 jaar. Een kleine 6 procent hiervan heeft af te rekenen met obesitas. Deze toch wel zorgwekkende cijfers en de Wereld Obesitas Dag van 4 maart zijn de ideale aanleiding voor een heuse beweegchallenge. De sympathieke kinderheld Sieg De Doncker daagt lagere schoolkinderen uit om meer te bewegen tijdens eenvoudige, dagelijkse activiteiten. Hoe meer kinderen namelijk op jonge leeftijd gestimuleerd worden om te bewegen, hoe kleiner de kans wordt op gewichtsproblemen op latere leeftijd. De experten van BASO (Belgian Association for the Study of Obesity) en het Zeepreventorium en de organisatie MOEV, een Vlaamse organisatie die meer beweging op scholen promoot, zetten mee hun schouders onder deze actie. “Want bewegen hoeft niet moeilijk te zijn. We maken van elke dag een beweegfeest!”, zegt Sieg De Doncker.


Om kinderen en ouders ook thuis te motiveren om meer te bewegen, ​
werd de hashtag #beweegjemee gelanceerd. ​

Wie mee wil bewegen kan een filmpje of foto delen ​
en de post afsluiten met een vinkje ✔️ = “Check! Ik heb vandaag mijn beweging gehad!”

#beweegjemee #wereldobesitasdag


20 procent kampt met overgewicht in België

Overgewicht is de laatste jaren een groeiend probleem bij kinderen. Het begint vaak al van jongsaf aan en zelfs op steeds jongere leeftijd. De meest recente cijfers tonen aan dat 20 procent van kinderen tussen 2 en 17 jaar kampen met overgewicht1. Obesitas bij kinderen en jongeren is dan ook een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw op vlak van gezondheid. Vaak spelen afkomst en de sociale achtergrond hier ook een rol in2. Daarenboven blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd al kampen met overgewicht een veel groter risico hebben om hier ook op volwassen leeftijd mee te blijven worstelen. Concreet: een kind dat tussen 2 en 6 jaar behoorlijk bijkomt, maar waar absoluut nog geen sprake is van obesitas, heeft wel veel meer kans om op volwassen leeftijd obesitas te ontwikkelen.

Het is dus belangrijk om van jongsaf aan te bewegen als absolute remedie tegen overgewicht.

“De problemen duiken soms al op vanaf een leeftijd van 2 jaar”, zegt Inge Gies, diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel en bestuurslid van BASO (Belgian Association for the study of Obesity). “Het begint vaak onschuldig, maar kan leiden tot zware gezondheidsproblemen zoals hart- en leveraandoeningen, diabetes en verstoorde slaap. Vergelijk het gerust met een klein vonkje dat uiteindelijk resulteert in een zware uitslaande brand.“

Bewegen zit in kleine dingen

Bewegen vanaf jonge leeftijd is cruciaal om overgewicht geen kans te geven en op een gezonde manier op te groeien.

“Maar daar knelt vaak het schoentje”, vervolgt Inge Gies. “We leven nu eenmaal in een maatschappij waarbij minder bewegen de norm is geworden. Kinderen zijn al snel aan een scherm gekluisterd en dan komt er van sporten nog weinig in huis. Dat is jammer, want de gevolgen zijn groot.”

Bewegen hoeft nochtans niet moeilijk te zijn.

Prof dr. Inge Gies, diensthoofd pediatrie in het UZ Brussel, geeft enkele tips: “Bewegen kan perfect tijdens dagelijkse activiteiten. Denken we maar aan de hond uitlaten, naar school fietsen in plaats van de auto nemen, de trap nemen in plaats van de lift, etc. Probeer er samen met je kind een spel van te maken: daag hem of haar bijvoorbeeld uit voor een spurtje op de trap. Op die manier wordt bewegen een spel en hoeft het dus niet per se gelijk te staan aan intensief sporten. Door middel van deze preventiecampagne willen we deze boodschap nog extra in de verf zetten.”

‘Beweegchallenge’ met Sieg De Doncker

Dat bewegen heel gemakkelijk kan, bewijst de challenge van Sieg De Doncker. Naar aanleiding van Wereld Obesitas Dag lanceert deze Ketnet-held samen met MOEV, een organisatie die Vlaamse scholen ondersteunt om de leerlingen fit en gezond te houden, daarom een beweegchallenge. Hier kunnen leerkachten met hun klas aan deelnemen.

“Het afgelopen jaar hebben we nagenoeg niets kunnen vieren omwille van Corona”, klinkt het bij Sieg. “Verjaardagen, de eindejaarsfeesten; het ging haast allemaal onopgemerkt voorbij. Daarom daag ik jullie graag uit: bouw in jullie klas een waanzinnig feestje en beweeg erop los! Vier elke dag feest en beweeg!” Belangrijk om te noteren: bij dit feestje hoort deze keer geen chips of taart!

Sieg daagt de kinderen tot het einde van maart uit samen met Luuk, de mascotte van MOEV. Voor deelnemende scholen hangt er bovendien een leuke prijs aan vast. De klas die het leukste filmpje inzendt, krijgt binnenkort bezoek van Sieg én krijgt een heus beweegparcours van MOEV op school! Ook de Franstalige basisscholen zullen de uitdaging aangaan. Daar zal het olijke duo Rocky & Lily een leuke danschallenge lanceren.

Om kinderen en hun ouders ook thuis te motiveren om in het dagelijkse leven meer te bewegen, werd de hashtag #beweegjemee in het leven geroepen. Sieg: “Want bewegen is ontzettend belangrijk. Deel dus gerust een leuk filmpje van jullie feestje met het gezin of een foto na een deugddoende inspanning allemaal samen met de hashtags #beweegjemee en #wereldobesitasdag en sluit af met een vinkje ✔️(check!). Op die manier zetten jullie misschien wel anderen in beweging!”

Mochten jullie gebrek hebben aan inspiratie of originele ideeën, bekijk dan zeker het filmpje van het Zeepreventorium, een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met diverse chronische aandoeningen, waaronder obesitas. Zij geven een pak leuke tips & tricks!

Wedstrijdprocedure

Elke klas kan deelnemen en een filmpje tot 31 maart 2021 inzenden via MOEV of doorsturen via Whatsapp (02 738 06 29). Een jury neemt de beslissing en de winnende klas van de beweegchallenge zal kort na de paasvakantie bekendgemaakt worden.

Het reglement en de voorwaarden voor deelname aan de beweegchallenge vind je hier.


1 https://www.sciensano.be/nl/gezondheidsonderwerpen/obesitas/cijfers#overgewicht-en-obesitas-in-belgi-

2 Definitierapport bmi KG-AZG

Freek Bracke

Whyte Corporate Affairs

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over World Obesity Day Belgium

Wereld Obesitas Dag – 4 maart

De Europese Wereld Obesitas Dag, die elk jaar plaatsvindt op 4 maart, vestigt de aandacht op de groeiende obesitasepidemie in Europa en benadrukt de noodzaak van betere preventie en behandeling.

Personen, zorgverleners en organisaties in heel Europa nemen die dag deel aan evenementen. Dat kan gaan van gratis medische check-ups en advies over gezonde voeding tot virtuele opendeurdagen in ziekenhuizen/behandelcentra en voorlichtings- en opleidingsworkshops voor patiënten/zorgverleners.

De campagne is een initiatief van de European Association for the Study of Obesity (EASO), Europa's belangrijkste organisatie voor onderzoek naar obesitas, en de European Coalition for People living with Obesity (ECPO).

Voor meer informatie kunt u terecht op www.woday.eu en https://www.facebook.com/ObesityDayEurope/.

 

BASO

The Belgian Association for the Study of Obesity (BASO) maakt deel uit van EASO (European Association for the Study of Obesity) en werd opgericht in 1988 om wetenschappelijk onderzoek rond obesitas in de kijker te plaatsen. In 2002 heeft BASO een eerste rapport gepubliceerd rond de evaluatie en de behandeling van obesitas en overgewicht. Dit rapport is uitgegroeid tot een echte referentie voor huisartsen en specialisten.

BASO wil de interdisciplinaire samenwerking voor de behandeling van obesitas promoten en roept gezondheidsprofessionals en wetenschappers binnen verschillende disciplines op om lid te worden van BASO. BASO wil de communciatie tussen individuen en organisaties vergemakkelijken en moedigt elk initiatief dat de strijd aanbindt met obesitas aan. Voor meer informatie: https://belgium.easo.org/.

 

MOEV

MOEV wil leerlingen in het Vlaams onderwijs aanzetten tot een gezonde mix van bewegen, sporten, zitten en staan door schoolteams te motiveren en te ondersteunen in de ontwikkeling van hun kwaliteitsvol gestructureerd bewegings- en sportbeleid, ingebed in het gezondheidsbeleid.

MOEV is sinds 19 juni 2018 de nieuwe naam van de Stichting Vlaamse Schoolsport SVS, een stichting van openbaar nut, opgericht op 5 april 1984, over de onderwijsnetten heen.

MOEV telt 85 medewerkers verdeeld over 5 provinciale secretariaten en een centraal secretariaat voor Vlaanderen in Brussel.

 

Het Zeepreventorium

Het Zeepreventorium is een medisch pediatrisch revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren met diverse chronische aandoeningen, waaronder obesitas. Vanuit een multidisciplinaire samenwerking biedt het centrum zorg op maat van elke patiënt en zijn context. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan de medische, functionele, psychosociale en opvoedkundige aspecten. Dit alles gebeurt in nauwe samenwerking met de aanwezige school. Als gespecialiseerd revalidatiecentrum bereikt het kinderen en jongeren uit heel het land, zowel Nederlandstalig als Franstalig. Continuïteit en kwaliteit van zorg vormen hierbij het fundament. De kinderen en jongeren met obesitas krijgen een residentiële behandeling in een uniek kader aan zee.

Meer informatie op: www.zeepreventorium.be